El 23 de juliol de 1936 es va fundar el Partit Socialista Unificat de Catalunya. En 2021 compleix 85 anys. Són 85 anys de lluita incansable al servei de la classe treballadora i els sectors populars del poble de Catalunya, per la llibertat, la democràcia i el socialisme.

Són 85 anys on podem dir que la gran majoria de les transformacions socials, avanços, conquestes de la classe treballadora i dels sectors populars de Catalunya han estat directament o indirectament associades a la iniciativa, lluita, acció i intervenció del PSUC. Són 85 anys de vida i lluita per un Partit que, orgullós de la seva història i aprenent de la seva pròpia experiència i la del moviment comunista i revolucionari internacional, assumeix amb determinació i confiança les demandes del present i del futur.

Commemorar el 85 aniversari del PSUC és honrar la memòria dels herois i les heroïnes que, lluitant per la llibertat, pels interessos de la classe obrera i del poble, van donar la seva vida pels ideals defensats pel PSUC. És un homenatge a totes aquelles persones que, al llarg d’aquests anys, en tot moment, a vegades en les condicions més difícils, van assegurar i continuen avui assegurant la intensa activitat del Partit amb la seva abnegació, valentia i determinació.

Commemorar el 85 anys del PSUC és ressaltar i recordar el paper que justament se’l reconeix com a Partit nacional i de classe, de lluita i de govern, en defensa dels interessos i drets dels treballadors i les treballadores.

És afirmar el vincle indissoluble del PSUC amb la classe obrera, de la qual va néixer, arrel fonamental de la seva força, influència i prestigi en diferents èpoques, que li va permetre i li permet intervenir en la realitat concreta, travessar junts grans canvis i tempestes en la situació nacional i internacional, organitzant amb èxit la lluita i contribuint a la unitat de la classe treballadora. La unitat d’acció amb el PCE, el nostre partit germà, i l’internacionalisme han estat i són valors del PSUC.

És afirmar la ferma convicció del Partit en la lluita per l’emancipació de les dones, pels drets dels infants i la joventut, per la dignitat i condicions de vida de les persones jubilades i pensionistes, pels drets dels intel·lectuals i del personal tècnic, i per a la defensa dels interessos dels i les treballadores del món rural.

És afirmar la vigència i actualitat del pensament marxista, de la teoria i la pràctica revolucionàries, enriquit amb la nostra intervenció i amb l’experiència acumulada del moviment comunista. El nostre programa, la nostra acció política, s’inspira en els valors i ideals de l’esquerra revolucionària, en els valors republicans de la laïcitat, la llibertat, la fraternitat, la justícia, la igualtat i l’equitat. Reivindiquem la memòria històrica, la nostra en primer lloc. Per això, recordem que fa 85 anys es va fundar el PSUC, donant inici a la nostra història com a Partit.

És afirmar el Partit de la lluita contra el franquisme, per la llibertat i la democràcia; el Partit de la solidaritat, la pau, amistat i cooperació amb els pobles oprimits; el Partit per la lluita per la ruptura democràtica, el procés constituent que porti la 3a República Federal i Solidària, amb una democràcia avançada, en el camí cap al socialisme i el comunisme.

És afirmar la inequívoca i conseqüent política d’unitat del PSUC, expressada en la seva contribució a la unitat de la classe obrera i de tots els treballadors, sent el creador de les Comissions Obreres a les empreses i en el camp, en la unitat de l’esquerra des del Front Popular, passant per l’Assemblea de Catalunya fins a l’actual política d’aliances, per a l’establiment d’un sistema democràtic, tant a nivell social com polític i electoral, salvaguardant sempre la seva independència orgànica, política, ideològica i de classe.

És afirmar al PSUC com a partit feminista, des dels seus inicis fins a l’actualitat, treballant per la unitat d’acció de les organitzacions feministes contra les polítiques patriarcals, en una lluita que en desenvolupar-se i amb les nostres aportacions serà progressivament contra el capitalisme i el patriarcat.

És afirmar al PSUC com a partit ecologista, perquè entenem que el futur de la humanitat està lligat a la comprensió que la humanitat forma part de la propia natura i que l’ha de respectar, amb la conservació de la natura, i per tant la lluita contra el canvi climàtic i l’assumpció del caràcter limitat dels recursos de la Terra. És enfrontar la crisi econòmica, energètica i climàtica des de posicions de classe i impulsar un canvi de model productiu.

És afirmar, davant els treballadors i el poble de Catalunya, la determinació del PSUC en la lluita per una societat sense explotadors ni explotats, de la qual s’acabi amb totes les desigualtats, injustícies, discriminacions i s’asseguri la plena realització de l’ésser humà, és a dir, la societat socialista amb el comunisme en l’horitzó.

És afirmar la lluita decidida del PSUC contra l’ofensiva ideològica en curs, contra les concepcions anticomunistes i reaccionàries. És defensar i promoure els valors de la llibertat, la democràcia, la solidaritat, el progrés social, i la pau: l’ideal i projecte comunista.

85 anys des de la nostra fundació, afirmem que el nostre Partit segueix disposat a continuar la lluita, siguin quines siguin les circumstàncies en les quals hagi d’intervenir i assumir tots els reptes necessaris en la defensa dels interessos de la classe treballadora, amb una plena confiança en el futur.

Venim de lluny i anem més lluny encara!